Överlev bilresa med barn – våra bästa tips

Innehåller annonslänkar
Semestern närmar sig och denna sommaren planerar många att stanna i Sverige och åka på bilsemester. Under en bilresa med barn kan transportsträckorna dock lätt förvandlas till en mardröm. Vi delar med oss av våra erfarenheter och bästa tips om vad som fungerat för oss när vi åkt på resa i bil.

Temperaturen

Överhettade barn blir lätt bråkiga och skrikiga, något man absolut vill undvika på sin långa bilresa med barn. Speciellt babyskydd och andra mer ombonade bilbarnstolar kan bli riktiga värmefällor för dem. Har barnen väl börjat skrika av värmen är det lätt att hamna i en ond spiral där det bara eskalerar. Det är svårt att svalka överhettade och genomsvettiga ryggar under färd då de sitter fastspända i sina stolar, vilket gör det intensiva skrikandet ökar kroppstemperaturen och med det obehaget. Puh!

Efter att vi råkat ut för detta när vi åkte på en väg som inte tillät stopp förrän efter 30 min, så tipsar vi om:

Luftiga kläder

Klä bebisen/barnet i tunna luftiga bomullskläder under längre bilresor även om det är svalt ute. Det är bättre att lägga en filt ovanpå barnet om det behövs än att hamna i värmespiralen.

Ventilerad sittdyna

Satsa på en ventilerad sittdyna för babyskyddet/bilbarnstolen för att slippa genomsvettiga barnryggar under din bilresa med barn. Det finns flera olika att välja mellan, men AeroMoov finns för både babyskydd och bilbarnstolar och har sparat oss en hel del utbrott i bilen.

AeroMoov Ventilerande Sittdyna Babyskydd, Mint
Solskydd

Stäng solen ute. En första start är billiga solskydd som fästs på bilrutorna och här finns det en uppsjö olika motiv att välja på. Varför inte passa på att muntra upp bilfärden med barnets favoritkaraktär? Ett komplement till dessa är solskydd som fästs direkt på babyskyddet/bilbarnstolen.

Bild på Fillikid Solskydd 2-packBlodsockernivån

Knappt har du hunnit spänna fast barnen i bilen förrän första börjar klaga på hungern. Känns det igen? Har man en lång bilresa framför sig är lågt blodsocker något som bör undvikas. Ladda upp med goda och nyttiga snacks som barnen kan tugga på när suget sätter in. Självklart under uppsikt!

Glöm inte att i förväg planera in matstoppen. När hungern väl sätter in hos barn och föräldrar är det oftast för sent att börja leta efter matstället som passar alla och som ligger precis i närheten. Hungriga magar och lågt blodsocker är en säker källa till konflikter mellan både vuxna och barn.

För vällingdrickande barn finns värmare till nappflaskan som kopplas in till bilens 12V uttag så att en lagom värmd flaska välling aldrig är långt borta. För större barn kan ett par mattermosar med köttbullar och pasta göra succé. Rätt mat i rätt tid betyder allt.

Gör bilresan till en del av äventyret

Beroende på barnens ålder kan man passa på att göra bilresan till en skattjakt. Skriv ut färdvägen från google maps tex och markera ut olika hållpunkter på vägen. Det kan vara olika ställen där de ska leta efter en skatt eller ledtråd som för skattjakten vidare. Självklart kan det vara svårt att gömma ledtrådarna i förväg när man gör en bilresa, men är man lite diskret kan man gömma skatten/ledtråden medan barnen letar.

Det kan också vara så att de ska svara på olika frågor om ställena ni stannar på eller passerar. Tex, hur många mackar ser man från vägen när man kör genom X eller vilket husnummer har det första rosa huset i by Y. Låt streetview på google maps hjälpa er att hitta svaret på frågorna i förväg.

Fördelen med att svaren på frågorna är tal är att man kan använda dessa till att öppna kodlåset till skattkistan med den efterlängtade skatten. Får man inte ihop ett fyrsiffrigt tal, så är det bara att improvisera. Tex, ta talet du fick och multiplicera med 10, 100 osv. Vi har ett vanligt leksaksbankvalv, men det finns många häftiga varianter att köpa.

Cloudberry Castle Digitalt KassaskåpSpring i benen

Både barn och vuxna behöver komma ut och röra på sig under längre bilfärder. Det är lätt att fastna i tanken om att man vill komma fram så snabbt som möjligt och därför skära ner på stoppen. Men ska bilresan bli lyckad är det viktigt att få med några stopp. Titta därför gärna ut några mysiga ställen att stanna på.

Ta ett snabbt dopp i en härligt glittrande sjö eller ta en lagom lång tur i en trolsk skog. Fornminnesmärken finns det gott om längs vägen, så varför inte passa på att stanna till? Halvtimmen/timmen som ni lägger på dessa stopp kan bli det bästa på hela bilresan.

Fixa underhållningen

Det kommer att bli många timmar i bilen, så underhållningen måste planeras. Beroende på ålder och eventuell åksjuka så fungerar olika saker bäst.

Skärm

Vårt äldsta barn skulle kunna roa sig med skärmen en hel dag om vi inte sa stopp. Vi brukar tillåta en timme i taget med rejäla pauser emellan. Eftersom han helst tittar på film eller spelar onlinespel har vi skaffat ett eget vimla-abonnemang till honom där det ingår (och sparas) tillräckligt med mobildata för att klara de flera långresor med bil.

Vårt yngsta barn tittar helst på barnfilmer så dessa laddar vi ner i förväg från Netflix till hans surfplatta.

Ljudbok

För att vila ögonen mellan all skärm brukar vi sätta igång en ljudbok som barnen får välja. Vi har testat både Nextory, Storytel och Bookbeat och de har lite varierande utbud för barn, men det finns massor.

Bookbeat erbjuder 1 månads gratis lyssning i en deal just nu. Perfekt under semestern!

bookbeat

Några ljudböcker vi rekommenderar:

För barn (från 3 år): Jujja Wieslander & Tomas Wieslander – Mamma Mu och Kråkan

För barn (från 6 år): Anders Jacobsson & Sören Olsson – Håkan Bråkans busbok

För barn (från 9 år): J.K. Rowling – Harry Potter och Fenixorden

Testa Bookbeat

Leksaker och ritsaker

Leksaker i hela bilen som ingen hittar under färden men som dyker upp lång tid efteråt? För att förhindra stöket och uppmuntra till lek finns smarta förvaringar att antingen fästa i stolen framför eller i sätet bredvid. Travel Pal har man i sätet bredvid och den har två mugghållare samt är vattentät så att man inte behöver vara rädd för spill.

Diono Travel Pal Bilförvaring


Historier

Barn älskar att höra om allt bus deras föräldrar, mostrar, farmödrar osv hittat på när de var små. Ladda upp med spännande och tokroliga historier att återberätta eller varför inte ringa upp farmor i bilen med högtalaren på så att hon själv får berätta (läs bekänna).

Lekar och tävlingar

Det finns massor av lekar och tävlingar som passar på bilresan. Man kan tex tävla om vem som först ser en registreringsskylt med tre likadana siffror? Eller först ser en häst. En annan lek är att man ska komma på flest maträtter på en bokstav eller att man ska komma på ett ord som börjar på bokstaven föregående ord slutade med.

Det finns även vissa frågespel i smidigt reseformat för bilresor, till exempel frågespelet Om Sverige Junior. Spelet innehåller frågor i sex olika kategorier : Musik och kändisar, Sport och spel, Populära platser, Tv, radio, film och internet, Kul om djur samt Gott och Blandat. Uppskattat av både föräldrar och barn som lär sig om Sverige samtidigt som man tävlar mot varandra – och förhoppningsvis dyker det upp några frågor om de resmål man passerar på vägen!

Tactic Resespel Frågespelet Om Sverige JrHa en härlig bilresa och kör försiktigt!

Vi hoppas att våra tips kan göra er bilresa med barn behagligare!