Test av Poolrobot – Swim & Fun Frisbee

Test av poolrobot! Vi testar en poolrobot av enklare modell för mindre pooler, Swim and fun Frisbee FX2. Mycket pang för pengarna lyder slutsatsen.

Innehåller annonslänkar

Poolroboten Frisbee FX2

Vad säger specifikationen om denna poolrobot?

Frisbee FX2 är en liten praktisk sladdfri poolrobot designad för pooler med platt botten, och är även lämplig för saltvattenpooler. Luta dig tillbaka och njut medan poolroboten tar hand om grovgörat att bottensuga poolens botten. 

Den kan köras kontinuerligt i 60 minuterscykler, och kan suga upp partiklar på en yta av 25 m2. Den klarar att suga partiklar ner till 0,18 mm i storlek och kör automatiskt ända in till poolkanten innan batteriet laddar ur så att du enkelt kan lyfta upp poolroboten ur vattnet i det flytande repet som är fastsatt på Frisbeen.

Rengöringen av Frisbee FX2 kan knappast vara lättare; öppna roboten, skölj av den med vattenslangen, och så är den ren. En laddning tar ca 3-4 timmar. Därefter den är redo att ge sig ut på äventyr i poolen igen. En ytterligare Inbyggd säkerhetsfunktion ger en ljudsignal när roboten kommer upp från vattnet om du glömde att stänga av den.

Observera att poolroboten är avsedd för allmänt underhåll av poolbottnen. Filtersystemet fångar upp även de minsta partiklar, och i kombination med vattenbehandlingsmedel gör det att man får kristallklart vatten. Använd en manuell bottensug för hörn och trappor.Poolen vi har testat i

En viktig aspekt är vilken typ av pool man har. Den vi har testat poolroboten i är en ca 3.6 x 0.7 m rund rampool. Den är därmed betydligt mindre än de 25m2 som poolroboten uppger att den klarar av.

test av poolrobot

Poolen rymmer ca 6500 liter vatten och en medelstor rampool. Det finns definitivt större, både runda och avlånga.

Fyra hjul för att svänga

Roboten har en enkel konstruktion med fyra hjul undertill och man ställer in vilka som ska vara fasta och vilka som ska vara lösa för att kunna svänga. Beroende på poolutformning, till exempel om poolen är rund eller avlång, rekommenderas olika hjulinställningar.

Hur ofta behöver man rengöra?

Man rengör poolroboten genom att ta av locket och därefter spola av filtret samt underredet. Det går snabbt och enkelt och vi har hittills gjort det efter några körningar.

Vända i poolen

Under detta test av poolrobot upplevde vi till en början att den inte svängde när den nådde poolkanterna. Efter en justering vilka hjul som är fasta och vilka som är lösa – en inställning som beskrivs i manualen – upplever vi inte samma problem längre.

Starta Poolroboten

Man startar poolroboten med en knapp på undersidan, varpå den börjar pipa. Därefter sänker man ner den i poolen – här kan den vara lite instabil i början tills den fyllts med vatten, men detta löser man enkelt med att hålla en hand på den någon sekund extra när den är i vattnet.

Fungerar den?

Vi kan konstatera efter att ha använt poolroboten under några veckor att den, trots den enkla konstruktionen, fungerar väl och suger upp en hel del skräp. Poolroboten är väldigt prisvärd och vissa robotar kan kosta många tusentals kronor. För en rampool i den storleken vi har testat i räcker FX2 väldigt väl.

För att få riktig ren pool har vi kompletterat med en sandfilterpump.

Fördelar och nackdelar

Pros
  • Låg prislapp – mycket pang för pengarna
  • Perfekt för mindre pooler
Cons
  • Rengöringstiden hade gärna fått vara ännu längre
  • Något svår att öppna för att rengöra

Man vill alltid ha så lång rengöringstid som möjligt – i detta fallet är det enligt specifikation 60 minuter. Konkurrenterna i samma prissegment som vi undersökte innan köp uppgav 45 minuter varför vi till slut valde att köpa Frisbee FX2.

Trots längre rengöringstid blir det mycket att ladda, men en fördel är att det går rätt snabbt att ladda upp den.Slutsats

I detta test av poolrobot har vi undersökt Swim & Fun Frisbee FX2 – en enkelt med väldigt prisvärd poolrobot för de mindre rampoolerna.