Tomt på kontot efter sommaren? Läs våra spartips inför hösten! Sommaren innebär för de flesta av oss ledighet och en tid då vi unnar oss det lilla extra som resor, utflykter och god mat.
Detta märks tyvärr ofta efteråt i plånboken och nu när hösten är här kan det vara på sin plats att se över privatekonomin och minska dina utgifter. Här är 8 enkla och handfasta spartips inför hösten som hjälper din ekonomi nu och på sikt genom att minska utgifterna.
Innehåller annonslänkar
Innehåll
En förutsättning: Avsätt tid
Det här kanske låter lite kontroversiellt men det vi menar är att man avsätter några timmar för att planera och förändra sin ekonomi. När man befinner sig i vardagslivets ekorrhjul är det lätt att skjuta saker på framtiden, speciellt om de känns jobbiga och/eller inte är akuta.
Det finns dock många tusenlappar att spara på att verkligen få till en förändring här och nu och det kan ge en fantastiskt hög timpeng på den tid man spenderar på att till exempel följa nedanstående råd. En halvdag om året räcker gott och väl för att gå igenom om du behöver göra några förändringar i din ekonomi för ett mer långsiktigt och hållbart förhållningssätt.
Sammanställ alla familjens försäkringar
Skriv ned i ett dokument vilken typ av försäkring det är, vem i familjen det avser, vilket företag försäkringen finns hos samt vad årsavgiften ligger på. Nästa nivå är att skriva vilka belopp försäkringen täcker, t.ex. liv- och sjukförsäkring. Detta kan tyckas vara tidsödande men extremt effektivt när det kommer till nästa steg, nämligen att börja leta efter alternativ.
Konsumenternas är en jättebra tjänst för att jämföra olika försäkringar och helt oberoende. Compricer är en annan tjänst som tillhandahåller jämförelser av olika försäkringar men även privatlån, el och sparande. Jämför hemförsäkring hos Compricer
Många gånger ger försäkringsbolagen samlingsrabatt, dvs rabatt om man samlar flera av familjens försäkringar hos ett bolag. Tänk på detta för med en familj kan det bli upp emot 20-25% rabatt.
Matlådor
En utelunch på stan kostar omkring 100 kronor, vilket innebär en årskostnad på ca 24 000 kronor per person eller 48 000 kronor per hushåll med två vuxna. Jämför man denna summa med en medhavd matlåda som sällan bör kosta mer än 30 kronor per portion, så är skillnaden 16 800 kr per person och år eller 33 600 kronor per hushåll med två vuxna.
Självklart kan det ibland vara bra utifrån den sociala aspekten och för nätverksbyggandet att gå ut och äta lunch med kollegorna ibland, men kan uteluncherna begränsas till dessa tillfällen finns det mycket pengar att spara.

Betala av dyra lån först
En tumregeln är att alltid betala av på det dyraste lånet först (givet att inget annat lån håller på att förfalla), alltså det lånet med högst ränta. Oftast innebär det krediter och blancolån först. Bolån brukar ha bra ränta, och CSN ännu bättre. Så om du har en summa pengar som ska gå till att betala av lån bör det gå till det lån med högst ränta först.
Förhandla om boräntan
Genomsnittsbelåningen hos Stockholmarna 2019 var lite drygt 3 miljoner (inkl blancolån). Bolånet står för den absolut största delen. Detta innebär att för varje 0,1% du förhandlar ned räntan med banken sparar du 3000 kr om året (2100 efter ränteavdrag).
Att spara dig dessa tusenlappar tar ca en timme och innefattar: 1) boka tid hos din bank 2) ta dig till och från banken (om det ej går att förhandla online/på telefon) 3) hålla mötet. Bra timpeng eller hur?
Vill du pressa ner boräntan ytterligare brukar det löna sig att gå till olika banker och höra sig vad just de kan erbjuda i form av boränta och förmåner. Dessa anbud kan man sedan använda sig av för ställa bankerna mot varandra och pruta ytterligare.
För oss har detta varit en mycket effektiv strategi, men kräver tyvärr ganska mycket tid och engagemang jämfört med att bara förhandla hos den nuvarande banken. Som tur är finns det hjälp att få här via tex Compricer som är en kostnadsfri tjänst.

Vi testade deras tjänst MittBolån (numera uppköpta av Compricer) och blev positivt överraskade när vi insåg att deras resultat var likvärdigt med vårt eget. Skillnaden var främst att vi lagt ner mycket mer tid när vi förhandlade själva. De tog uppgifterna online, och därefter följde ett telefonsamtal där de presenterade det bästa erbjudandet.
Köp och sälj begagnat
Det finns en mängd marknadsplatser för att köpa och sälja begagnat. Börja med att sälja det du inte använder, eller det som inte ger dig energi. Bara det att sälja och få in pengar snabbt kommer att ge dig en energikick och viljan att fortsätta.
Långsiktigt kan du förändra hur du konsumerar genom att du försöker leta efter begagnat först när du behöver något. Det ger både ett lägre pris och totalt sätt över livscykeln, en lägre kostnad om du hakar på att sälja produkten efter att du använt den.
Det är egentligen detta som är det intressanta, vad har varan kostat dig under tiden du ägde den? Alla varor har inte ett restpris och går att sälja vidare, men för de produkter som lämpar sig till det, är detta en intressant och nyttig övning.
Kostnad för varan = Inköpspris – Försäljningspris
Ganska självklart och med minsta möjliga inköpspris och högsta möjliga försäljningspris kan prylen i slutändan kostat dig en mycket liten slant. Ibland kan det löna sig att tänka lite extra på hur man köper och säljer.
Exempel på detta är tex bilbarnstolar, cyklar, barnvagnar, overaller och andra saker som är dyra men har begränsad hållbarhet. Att köpa nytt är förenat med stora förluster, men även att köpa i slutet av varans hållbarhet är dumt eftersom detta kan innebära att den är i så pass dåligt skick efter din användning att du inte kan sälja den vidare.
Vi ser själva ofta till att vara ägare nr 2 på våra inköp eftersom prisfallet mellan ägare nr 1 och 2 ofta är mycket stort, men inte särskilt stort mellan ägare 2 och 3.
Var en otrogen konsument
Som konsument skall man alltid vara beredd att byta leverantör om det finns ett bättre och billigare alternativ. Det finns många varor och tjänster som kan ge lite extra klirr i kassan både kort- och långsiktigt om du får ned kostnaden. Vissa är viktigare än andra , speciellt sådana som är fasta kostnader som bara löper på månad för månad.
Byt Bredband
Om man har öppet stadsnät brukar det finnas en marknadsplats för att jämföra och välja bredbandsleverantör. Inte sällan har leverantörerna olika kampanjer för nya kunder, t.ex. “halva priset de första 4 månaderna”. Var en otrogen konsument då och byt till nästa leverantör efter 4 månader, som även den har en liknande kampanj.
Minska på TV-paketet
Behöver familjen stora TV-abonnemanget eller går det att ha ett mindre utbud och därmed lägre prislapp? Se om det finns andra leverantörer att välja och spela ut dem mot varandra.
Betala 0 kr i mobilabonnemang – byt till Vimla

Vimla eller Hallon är exempel på operatörer som håller lägre pris än de klassiska operatörerna, utan att tumma på kvalitet.
Använder du vår tipslänk för du dessutom 10 kr rabatt på månadsavgiften så länge båda parter har kvar sitt abonnemang. Utöver fria SMS och samtal har de ingen bindningstid eller uppsägningstid – bra va?
Fortsätt sen med att värva resten av familjen och vänner med din egen tipslänk tills du kommer ner till 0 kr i månadskostnad. Du får 10 kr per tipsad vän. Byt till Vimla nu och påbörja din resa att betala 0 kr i mobilabonnemang
Läs mer på Vimla.seByt Elavtal med Elskling
Elskling.se är en gratistjänst för att jämföra olika elleverantörer och presentera den som är billigast. Man skriver helt enkelt in sina uppgifter så som elförbrukning och postnummer så visar Elskling resultaten och du gör bytet smidigt via sajten.
Här finns mycket pengar att spara då vissa har så kallade tillsvidareavtal som är ruskigt dyra. Vi använder alltid Elskling som ett klassiskt spartips inför hösten och gör byte varje år för att se till att vi alltid har det bästa priset.
Läs mer på Elskling.seSäg upp onödiga abonnemang och prenumerationer
Gå igenom vilka streaming-abonnemang och prenumerationer familjen har idag. Skriv upp dem i en lista med en kolumn för månadskostnaden. Summera denna i slutet och fundera om alla dessa bidrar till mer energi i ditt liv.
Säg direkt upp de som inte faller under den kategorin. Är du osäker, säg upp dem ändå och testa att vara utan. Skulle du sakna tjänsterna för mycket är det bara att skaffa dem igen och det är ganska troligt att de under tiden skickar olika fördelaktiga erbjudande till dig. Ett exempel på detta är nextory som ofta lockar med olika “prova-på erbjudande” eller “kom-tillbaka-deals”.
Se över din pendlingssituation
- Kan du jobba hemifrån ibland och slippa ta bilen?
- Kan du ta cykeln istället för bilen någon gång?
- Kan du byta till en annan billigare parkeringsplats, om än lite längre ifrån kontoret? Förutom bättre ekonomi, kommer det ge fler steg på stegmätaren och lite gratis vardagsmotion.
- Behöver familjen två bilar? Klarar ni er på en bil och kan lösa det med kollektivtrafik och på så vis slippa dubbla försäkringar, servicear, värdeminskningar osv?
- Går det att byta till en billigare bil?
Höststäda din ekonomi nu
Lycka till! Vi hoppas att vår sammanställning av våra bästa spartips kan hjälpa din ekonomi inför hösten! Ett sista tips är att inte skjuta upp denna städning utan att faktiskt påbörja redan nu! Lägg gärna en kommentar om du har fler tips.