Solskydd för barn – Säker lek i sommar

Njut av solskenet och värmen, men gör det säkert. Speciellt viktigt är det att skydda barnens tunna hud från de värsta solstrålarna. Vi går här igenom olika solskydd för barn.

Både små och stora barn behöver skyddas från solens farligaste strålar eftersom för mycket sol i de åldrarna kan leda till framtida hudförändringar. Här har vi valt att ta hjälp från Strålsäkerhetsmyndigheten rekommendationer och fyllt på med egna tankar.

Solskydd för barn kan delas in i tre kategorier:

Avskärmning

Denna kategori inom solskydd för barn är absolut viktigast för de yngsta barnen. På strålsäkerhetsmyndigheten avråder man helt föräldrar att låta barn under ett år att vistas i direkt solljus. Det behövs direkt avskärmning och sådan aktiv skuggning kan man få genom att använda tex uv-tält, parasoll och liknande.

Glöm dock inte att komplettera parasollet med kläder och solhatt eftersom detta inte skyddar mot de spridda strålarna.

UV-tält

Swimpy UV-tält (popup) med Bamse på kommer bli en succé för barnen när man är på stranden! En annan fördel är att kunna urskilja när det är packat med folk på stranden och man försöker hitta tillbaka till sin plats.

Tältet ger ett UV-skydd på UPF50+ och levereras i en praktisk förvaringsväska med fyra hållare som håller tältet i marken.Även om de yngsta barnen är känsligast får man inte glömma bort de lite äldre barnen. En bra tumregel är att undvika att låta dem vara i direkt solljus under längre perioder mellan klockan 11 och 15 under sommarmånaderna. Komplettera gärna med så kallat fysiskt skydd (se nedan).

Fysiskt skydd

Detta är det bästa solskyddet för barn och omfattar heltäckande kläder, solhatt och solglasögon. Här ska man tänka på att kläder släpper igenom olika mycket UV strålning. Tunna kläder släpper generellt igenom mer strålning än de tjockare, men tyvärr är det inte så lockande att ta på sig jeans och tjocktröja när solen gassar. För dessa tillfällen kan så kallade UV-kläder vara ett bra alternativ.

UV-kläder är svala samtidigt som de effektivt blockerar den skadliga strålningen och är således att bra solskydd för barn med tanke på hur mobila och aktiva de är. UV-kläder passar dessutom bra att bada med och är snabbtorkande.

Komplettera gärna med solhatt och solglasögon. (Självklart ska solglasögonen också vara utrustade med UV skydd för att förhindra att skada ögonen hos barnen.)

solskydd för barn


UV-kläder finns i många olika former och modeller och är ett bra komplement. Nedan visas ett från Swimpy som Babyland säljer. Våra barn har haft flera UV-kläder från Swimpy och både de och vi vuxna har varit väldigt nöjda. UV-kläderna fungerar att använda både i solen och i vattnet eftersom de ger ett UV-skydd på 50+.

Bild på Swimpy Octopus UV-dräktSolkräm

Solkräm tillhör den tredje kategorin av solskydd för barn och kan användas på barn över ett år när avskärmning och fysiskt skydd inte är ett alternativ eller som komplement till dessa två.

Det finns det en uppsjö av olika solkrämer att välja bland och det är lätt att gå vilse bland alternativen. Det vi menar att man ska titta på när man väljer är att solkrämen är speciellt anpassad för barnens känsliga hud, att den har en solskyddsfaktor på minst 30 och att solkrämen är vattenfast.

Det är också viktigt att tänka på att man ofta behöver smörja in barnet flera gånger samma dag eftersom skyddet lätt nöts bort vid lek, handdukstorkning osv.

Vi har själva fastnat för Eucerin Kids Sun Spray SPF 50+ eftersom den är anpassad för barns känsliga hud och lätt att applicera. Om det är den bästa på marknaden eller inte vågar jag inte svara på, men vi är glada att vi hittat denna i solkrämsdjungeln.

Kids Sun Spray SPF 50+ 200 mlNjut av solen säkert med rätt solskydd för barn!

Till sist vill vi uppmana alla att njuta av sommaren och solens värme, men att göra det på ett sunt och säkert med rätt solskydd för barn. Slopa sovmorgonen och spendera morgonens och dagens första timmar på någon rolig utflykt innan solen börjar bränna.

När klockan närmar sig 11 kan det vara dags att söka sig inomhus för siesta och lunch. Plocka fram något roligt pyssel eller sällskapsspel eller förbered picknicken inför eftermiddagens äventyr. Vill man lyxa till det lite extra kanske det kan vara dags för en familjefilm från tex Disney+?

Lär barnen tidigt att själv avgöra hur starka strålarna är med ett enkelt knep som handlar om att titta på sin egen skugga. Låt barnet ställa sig i solen och om skuggan är kortare än henne/eller honom är strålarna starka och är skuggan längre är de svagare. Ju kortare skuggan är desto försiktigare behöver man vara.

Lycka till med att hitta rätt solskydd för barn och kanske barnbarnen!