Bil för tre barn – vilken är bäst?

Innehåller annonslänkar
Letar du efter en bil för tre barn för att få plats med alla bilbarnstolar i baksätet? Har man tre små barn och gärna har alla bilbarnstolar i baksätet är utbudet väldigt begränsat. Vi har undersökt marknaden och valt ut tre bilar som vi undersöker lite närmare och korar en vinnare som vi tycker är bäst.

Bakgrund

Vi var själva i situationen att vi var tvungna att köpa en större bil för våra tre barn, då 1,3,5 år gamla. Vår tidigare bil var en stor kombi, men var alldeles för trång i baksätet och det fungerade inte optimalt hur vi än ville sitta i bilen.

Vi kom snabbt fram till att en sjusitsig bil (MPV) nog var det bästa alternativet för oss, dels för att de flesta är något bredare, samt att de två extra sätena på den tredje sätesraden ger dynamiken att kunna sätta ett barn där bak och de andra två på andra sätesraden.

En annan fördel är när barnen blir större och vill ha med kompisar hem eller man behöver skjutsa halva fotbollslaget till match så är det inga problem iom att man har totalt sju säten.

De undersökta modeller i detta testet är:

 • Ford S-max
 • Volkswagen Touran
 • Citroen Grand C4 Spacetourer

Viktigaste aspekterna är bredden i baksätet. Just bredden är bland det viktigaste när man letar bil för tre barn med bilbarnstolar att ha i baksätet. Även ekonomi spelar in eftersom vi inte vill lägga hur mycket som helst för en familjelastare. Därför går de största familjelastarna bort till detta test. Det skulle vara bilar som tex Volkswagen Sharan och Ford Galaxy. Dessa har en högre prislapp och nu fokuserar vi på bilar i mellansegmentet, både i storlek och prisklass.

Så fixar du bästa lånet

Att köpa bil är ofta en dyr affär och då gäller det att hitta det bästa alternativet om du planerar att ta billån. Zmarta är en tjänst som gör jobbet åt dig genom att låta flera långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet, så att du kan välja det bästa alternativet. Upp till 35 långivare på en kreditupplysning!Vårt tips är att kolla med Zmarta innan du slår till på bilhandlarens låneförslag. Vår erfarenhet säger att Zmarta kan ge bättre ränta än bilhandlaren.

Översikt och jämförelse

Ford S-maxCitroen C4 Grand SpacetourerVolkswagen Touran
Längd (mm)479646024527
Bredd (mm)191618261829
Bagageutrymme (l)700645917 (upp till tak)

Features som vi uppskattar

Nedan är några features som vi uppskattar väldigt mycket hos en MPV (att det ska vara en bil för tre barn med alla bilbarnstolar i bredd där bak tas för givet så det har vi inte med på listan):

 • Inbyggda solgardiner som går att fälla upp.
 • Bord i ryggen på framstolarna
 • Inbyggd bilbarnstol

Om detta är viktig för er, kolla om det kommer som standard eller hur mycket det kostar extra att lägga till för att extrautrusta bilen.

Ford S-max

Tyvärr kan vi inte bjuda på några bilder eftersom Ford inte gav tillåtelse på förfrågan.

bil för tre bilbarnstolar

Först ut i vårt test att leta bil för tre barn är Ford S-Max. S-max är den lite mindre sjusitsiga bilen jämfört med storebror Galaxy.

S-max är den bil som ser coolast ut av de tre i vår test och sticker ut med sin moderna design. Materialvalen interiört känns dock lite billigare i jämförelse med tex Volkswagen Touran.

Å andra sidan är bilen väldigt praktisk och checkar av mycket på vår lista. Två säten på tredje sätesraden, vilket är ett krav att komma med i denna jämförelse. Tyvärr bara två ISOfix-platser, vilket kan vara en begränsande faktor. På andra sätesraden finns utfällbara bord och är en feature som är väldigt uppskattat av de mindre passagerarna!

Citroen Grand C4 Spacetourer

Post-production : Astuce Productions

Spacetourer hette tidigare Picasso men 2019 bestämde Citroen sig för att ta bort namnet picasos och ersätta med Spacetourer.

När vi undersökte priserna upplevde vi att Spacetourer, eller dåvarande Grand Picasso låg något lägre i pris än tex Volkswagen Touran. Men den upplevs också som en billigare bil och materialvalet på tex instrumentpanelen inuti bilen upplevs inte lika high end som tex Volkswagen.

Förvaringsmöjligheter i dörrarna är inte lika stora som på tex Volkswagen Touran, vilket är en besvikelse eftersom dessa är, för oss, viktiga på långresorna så att barnen kan lagra sina leksaker, paddor och annat. I andra fall, blir det lätt att grejerna hamnar på golvet.

Dealbreakern

För att ändra fläkthastigheten eller värmen måste man in i infotainmentsystemet. I en situation där du kör och har navigationen synlig på displayen och behöver ändra värmen, måste man ta ögonen bort från vägen för att klicka sin i i menysystemet och klicka på touchskärmen.

Det känns som att fransmännen inte satt sig in i en förares eller förälders vardag, med barn som pockar på uppmärksamhet samtidigt som du ska köra säkert, samtidigt som du måste ändra fläkten.

Vi förstår tanken att ta bort de fysiska knapparna för att få en snyggare design, men säkerhet måste få gå före här. Nej, detta är den främsta anledningen till varför C4 Grand Spacetourer inte blir vinnaren i detta testet. Ca 14 minuter in i videon tar man upp detta problemet.

Andra sätesraden

Alla sätena på andra sätesraden är lika stora. Alla går att flytta fram och tillbaka och har ISOfix.

En annan fördel med Spacetourern är avsaknaden av kardantunnel. Golvet nedanför mittensätet är plant vilket gör mycket på sig i utrymme och får bilen att upplevas väldigt rymlig jämfört med en vanlig kombi där kardantunneln brukar vara i vägen. Speciellt på tex Volvo V60 är denna extremt hög vilket vi upplever som störande.

bil för tre bilbarnstolar

Bra videos för mer information

Att se på videos har hjälpt oss när vi undersökt och jämfört olika bilmodeller. Därefter är det mycket lättare att veta vad man ska fråga bilhandlaren om och vad man ska hålla extra koll på vid en ex provkörning.

Vi hoppas att dessa kommer att hjälpa dig!Volkswagen Touran

bil för tre barn

Den solklara testvinnaren.

Volkswagen har med den senaste modellen Touran, som kom 2016, gjort ett stort lyft och bilen känns betydligt mer premium än tidigare.

Sätena på andra raden går hela vägen ut till dörrarna så att man använder hela bilens bredd. Och det märks, bilen känns väldigt rymlig. Inte heller Touranen har någon kardantunnel vilket gör att golvet är i princip helt plant på andra sätesraden.

Det ska noteras att det mellersta sätet är något smalare men det är inget man märker direkt när man sitter där.

Vi har provat att ha bilbarnstolar monterade på följande vis på andra sätesraden utan problem:

 • Framåtvänd, bakåtvänd, framåtvänd
 • Framåtvänd, framåtvänd, framåtvänd

Vid två bakåtvända bilbarnstolar var det enklast att ha den framåtvända antingen längst fram bredvid föraren, eller allra längst bak på tredje sätesraden.

Inbyggd bilkudde (tillval) – ett riktigt bra tillval om du bygger bilen och köper den ny, eller finns i den begagnade bilen du tittar på.

Fördelar
 • Isofix på fem av de sju sätena: alla tre i baksätet, samt de två i bagaget
 • Jättestora fack i dörrsidorna!
Nackdelar
 • Ingen el eller hybrid-alternativ


Historik

Den senaste modellen av Touran introducerades 2016 och är byggd på koncernens senaste plattform MQB, vilket innebär en rad förbättringar jämfört med tidigare plattform. Vår favorit med nya Touran är längre avstånd mellan hjulaxlarna vilket innebär mer utrymme inuti kupén och i synnerhet för passagerarna på andra raden.

2018 uppdaterades infotainmentsystemet så istället för fysiska knappar är det nu touchknappar på sidorna av skärmen. I videona nedan ser man den äldre infotainmentskärmen.

Undvik den gamla 1.4 liters bensinmotorn från ca årsmodell 2007- 2015 då de med kamkedja (istället för kamrem) haft väldigt problem med kedjespännaren och kan drabbas av kedjehaveri när kedjan kuggar över. 2014 bytte Volkswagen till kamrem på denna motorn men vad vi erfar fick Touranen denna först vid den nya modellen 2016.

Bra videos för mer information

Dessa två videona från brittiska Carwow och Carbuyer hjälpte oss när vi jämförde de olika bilmodellerna – och att vi till slut köpte vår bil.


Hur är den för vuxna i bagaget?

Vi valde att köpa en Volkswagen Touran, främst för att vi var tvungna att hitta en bra bil för tre barn. Därför har vi ännu mer erfarenhet av den än de andra bilarna. Vi har till och med åkt upp till fjällen med en vuxen sittandes på den tredje sätesraden i bagaget och det fungerade helt ok – dock fick man skjuta fram stolen framför en bit. Men man får ändå konstatera att för att sitta riktigt bekvämt som vuxen sitter man hellre på någon av de andra platserna.

Insteg till tredje sätesraden

Just att kunna skjuta fram och tillbaka stolarna på andra sätesraden helt individuellt är fantastiskt och en grym feature för MPV-segmentet.

Motorn

I en av de 30-tal videos med tester av bilar vi kollat på var det någon som sade att “Man köper en sjusitsig bil när man insett att familjen är viktigare än dig själv”. Och klart det ligger mycket i det men vi tycker att det samtidigt är lite felaktigt.

Vi har nog aldrig varit mer nöjda med en bil som vi är med vår Touran. Klar att en sportbil hade varit roligare men vi upplever inte att bilen är tråkig utan körglädje. Tvärtom, 1.5 liters bensinmotorn med turbo och cylinderavstängning är riktig pigg med sina 150 hästkrafter. Det är som sagt ingen sportbil men gör jobbet med bravur och känns aldrig trött.

Vilken bilbarnstol?

Att hitta en bil för tre barn så att man får plats med alla barnstolar i baksätet handlar dels om att hitta rätt bil, men också att hitta rätt bilbarnstol som passar och inte är för breda. Det går att hitta riktigt smala bilbarnstolar som går att få in i en vanlig kombi, men oftast de smala vi hittat har inte känts riktigt säkra att ha på ytterplatserna i bilen vid en eventuell krock.

Vilken bilbarnstol barnet ska ha beror på åldern. Läs mer på NTF.se

Bästa bakåtvända bilbarnstol (9mån-4år)

Multi-tech III från Britax är vår favorit av bakåtvända bilbarnstolar som vi använt. Den går även att vända och använda som framåtvänd, även om vi då valt att köpa en annan Britax-modell. Bilbarnstolen är lämplig för barn mellan 9–25 kg.

Bilbarnstolen är enkel att installera där bilbältet löper under sitsen och har sidokrockskydd SICT.

Vi har även uppskattat att klädseln är avtagbar för de gånger man behöver tvätta den.

Att hitta en bil för tre barn med plats för alla bilbarnstolar handlar, förutom själva bilen, även om att hitta säkra och enkla att installera barnstolar och här är Britax Multi-tech III vår favorit efter att ha ägt två stycken i serien till våra barn.Vi kommer i en framtida artikel gå igenom de bilbarnstolar vi uppskattat genom alla åldrar från babyskydd upp till när barnen sitter på kudde.

Slutsats: Vilken är bästa bil för tre barn?

Vi har jämfört tre olika mellanstora MPVer och korat Volkswagen Touran som vinnare. Den är väldigt balanserad och är väldigt mycket mellanmjölk, men i en positiv klang.